Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Veliki petak, post i nemrs

Danas se u katoličkom svijetu obilježava Veliki petak. Spomendan je to Isusove muke i smrti koji se slavi u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne...

 • Danas se u katoličkom svijetu obilježava Veliki petak. Spomendan je to Isusove muke i smrti koji se slavi u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu. Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. Danas, 2. travnja u 17 sati obrede Velikog petka u đakovačkoj katedrali predvodit će župnik đakovačke Župe Svih svetih preč. Tomislav Ćorluka, a nazočit će nadbiskup Đuro Hranić.

  Uređuje se platana u Strossmayerovom parku - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

  Uređuje se platana u Strossmayerovom parku

  Đakovačka platana visoka je 27 metara, dok širina njezine krošnje iznosi 40 metara

  Veliki interes učenika za astronomiju i druge programe RZC Panonske Hrvatske - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

  Veliki interes učenika za astronomiju i druge programe RZC Panonske Hrvatske

  Riječ je o trodnevnoj školi astronomije u jedinom planetariju u istočnoj Hrvatskoj

  Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »