Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Uručena vozila za pet škola u programu cjelodnevne nastave

Autor: Novi Radio

Vozila su tako dobile osnovne škole Popovac, Ernestinovo, Budrovci, Drenje i Josipa Antuna Ćolnića Đakovo

Uručena vozila za pet škola u programu cjelodnevne nastave - Novi Radio, Đakovo

Od ukupno 62 škole u Hrvatskoj u kojima se provodi eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ čak 13 su škole s područja Osječko-baranjske županije. Od toga su 10 škole čiji je osnivač Županija, Grad Osijek je osnivač dvije, a jednoj je osnivač Vlada RH. Provođenje programa je u tijeku, a danas (8. ožujka 2024. godine) u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je prigodna svečanost na kojoj je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić uručio ključeve pet vozila ravnateljima osnovnih škola uključenih u program cjelodnevne nastave. Vozila su tako dobile osnovne škole Popovac, Ernestinovo, Budrovci, Drenje i Josipa Antuna Ćolnića Đakovo. Inače, u ovom projektu Osječko-baranjska županija provodi sve postupke javne nabave (radovi, oprema i vozila) u ime i za račun škola kojima je osnivač. Između ostalih aktivnosti, proveden je i postupak javne nabave vozila.

- Osječko-baranjska županija kao osnivač 53 osnovne škole podržala je i uključila se u projekt cjelodnevne nastave te je s našeg područja najviše škola u Hrvatskoj prijavljeno u projekt. Vrijednost projekta za škole kojima je osnivač naša Županija iznosi 2,56 milijuna eura te će se za potrebe cjelodnevne nastave izvesti niz radova i kupiti nova oprema. Tako je nabavljeno je i pet novih vozila vrijednih 167.000,00 eura, a koja će školama sigurno dobro poslužiti. Naime, naša županija je i prostorno velika, pa će vozila dobro poslužiti za potrebe i usluge matičnih i područnih škola i uopće za provedbu ovog projekta. Cilj nam je da kroz cjelodnevnu nastavu djeca ne gledaju na školu samo kao na ustanovu u koju dolaze učiti te će u cjelodnevnoj nastavi provoditi i ostale aktivnosti, družiti se i raditi sve što je potrebno u današnje vrijeme za njihovu socijalizaciju - rekao je Lukić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul podsjetila je kako je prošlo svih deset škola kojima je osnivač i koje je Osječko-baranjska županija prijavila za eksperimentalni projekt Ministarstva obrazovanja. - U ovih nekoliko mjeseci provođenja programa primjećujemo zadovoljstvo i djece i roditelja. Naime, djeca sada provode puno više kvalitetnog vremena u školi, tijekom kojeg su im na raspolaganju brojne slobodne aktivnosti na koje su ih roditelji inače morali voziti. Najveća naša škola koja je uključena u projekt je OŠ Antuna Čolnića iz Đakova s gotovo 500 učenika, dok je najmanja OŠ „S.S. Kranjčević“ iz Levanjske Varoši s 42 učenika. Uz deset matičnih škola imamo i 16 područnih u kojima se na jednak način provodi projekt cjelodnevne nastave tijekom koje imaju dva obroka dnevno. Inače, sredstva koja su škole dobile na raspolaganje, dijele su u tri kategorije: radovi, oprema i vozila, pri čemu se nisu sve škole javile konkretno za nabavu vozila već su sredstva usmjerile na druge stvari - rekla je pročelnica Miranda Glavaš Kul.

Dodala je da je velika prednost u provođenju ovog projekta što je Osječko-baranjska županija prva u Hrvatskoj uvela program besplatnog obroka za sve učenike, opremila kuhinje te su sada, kad je projekt podignut na nacionalnu razinu, stvoreni preduvjeti za njegovo kvalitetnije provođenje. Izvrstan primjer u tom smjeru vidljiv je u OŠ Drenje koja ima sedam područnih škola i u svaku od njih se voze kuhani obroci, a peče se i domaći kruh. Potvrdio je to i ravnatelj Darko Čota naglasivši kako kuhane obroke svojim učenicima nude od 2017. godine.

- Godinu dana kasnije, Osječko-baranjska županija preuzela je financiranje i od tada svako dijete ima topli obrok. S obzirom da smo škola sa čak sedam područnih škola, nabava novih kombi vozila nam je velika pomoć jer će nam pomoći u boljoj komunikaciji matične i područnih škola, prijevozu učenika i učitelja na terensku nastavu, natjecanja, ali i za sve drugo za što bude potrebno - istaknuo je Čota.

Ravnateljica Osnovne škole Popovac Jadranka Sabljak istaknula je kako je nabava vozila značajna za matičnu i dvije područne škole. Ističe da je Baranja prometno loše povezana te se skupo plaća svaki prijevoz, a kako škola ima manji broj učenika, vozilo će im poslužiti i za terensku nastavu.

Od Velike Gospe u đakovačkoj Župi Svih Svetih dva župnika - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Od Velike Gospe u đakovačkoj Župi Svih Svetih dva župnika

Kada veličina župe i njezino pastoralno djelovanje to iziskuju, moguće je uz jednog župnika imenovati i drugoga

OBŽ: Svjetsko natjecanje u oranju za dvije godine - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

OBŽ: Svjetsko natjecanje u oranju za dvije godine

U dva dana očekujemo više od 20.000 posjetitelja

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »