Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Ulaganje u mladost i znanost je temelj budućnosti

Početna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska (RZC-PAN) održana je jučer (13. prosinca 2022. godine) u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku. Projektom...

Početna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska (RZC-PAN) održana je jučer (13. prosinca 2022. godine) u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku. Projektom se žele ojačati kapaciteti institucija osnovno-školskog obrazovanja u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te gravitirajućih područja s ciljem poboljšanja STEM vještina učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josip Kozarac, Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josip Kozarac, Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteset Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

- Cilj ovog projekta je uspostava Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske usmjerenog k darovitim učenicima u STEM području, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. Na području Osječko-baranjske županije, Centar će biti uspostavljen u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom, a u Virovitičko-podravskoj županiji u OŠ Josipa Kozarca u Slatini te u OŠ Suhopolje. Kad govorimo o djeci i njihovim kompetencijama, bolje smo organizirani oko pružanja pomoći u učenju, no zaostajemo u kreiranju sadržaja za darovitu djecu. Upravo to ćemo ispraviti ovim projektom vrijednim 21 milijun kuna, od čega je 85% sufinancirano europskim sredstvima, a 15% su sredstva Vlade RH - kazao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji na prihvaćanju VPŽ kao partnera na projektu. - Konačno ćemo imati ispostavu Regionalnog znanstvenog centra i na području naše županije te nakon niza godina ulaganja u obrazovanje, dočekali smo i projekt koji se odnosi na darovitu djecu, naglasio je.

- Uspostavit ćemo RZC Panonske Hrvatske u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom u kojoj će se obnoviti i rekonstruirati zgrada matične škole, kao i zgrada Područne škole u Punitovcima. U sklopu projekta izradit će se zvjezdarnica, planetarij te različite laboratorije za biologiju, fizike, kemiju i tehničku kulturu. Važno je poticati finu motoriku kod učenika i interes za informacijsko-komunikacijske tehnologije. Djeca će suvremenim metodama i na suvremenoj opremi učiti o budućnosti poduzetništva, zbog čega smo kao partnera na projektu odabrali BIOS koji ima reputaciju izvrsnosti. Jako nam je važno da našim učenicima primjere daju ljudi koji rade na suvremenoj tehnologiji, a u projekt smo uključili i odjele za kemiju, biologiju, fiziku i matematiku osječkog Sveučilišta. Time osiguravamo da naš projekt bude vrijedan i izvrstan jer ulaganje u mladost i znanost je temelj budućnosti te se nadamo da će Centar biti na korist ne samo ovim dvjema županijama, već i cijeloj Hrvatskoj - istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul.

Projekt se provodi do travnja 2024. godine, a osim navedenog velikog projekta, četiri osnovne škole (OŠ Vladimira Nazora Đakovo, OŠ Dalj, OŠ Josipa Kozarca Semeljci i OŠ S.S. Kranjčevića iz Levanjske Varoši) s područja Osječko-baranjske županije provode i manje STEM projekte čija je ukupna vrijednost 11 milijuna kuna.

- Nakon dogradnje našeg hardverskog laboratorija sada imamo kvalitetnu opremu koju ćemo uključiti u spomenuti projekt, a sve na korist učenika, odnosno budućih poduzetnika. Učit ćemo ih kako kodirati, modelirati i printati na 3D printerima, ali ih i uvesti u svijet poduzetništva. Izuzetno je važno da nove generacije usmjeravamo na taj način, posebno jer će im biti puno lakše ako se jednog dana odluče krenuti tim putem - zaključio je direktor BIOS-a Tihomir Pejin.

Izvor: OBŽ

Od Velike Gospe u đakovačkoj Župi Svih Svetih dva župnika - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Od Velike Gospe u đakovačkoj Župi Svih Svetih dva župnika

Kada veličina župe i njezino pastoralno djelovanje to iziskuju, moguće je uz jednog župnika imenovati i drugoga

OBŽ: Svjetsko natjecanje u oranju za dvije godine - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

OBŽ: Svjetsko natjecanje u oranju za dvije godine

U dva dana očekujemo više od 20.000 posjetitelja

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »