Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Učenici Ekonomske škole "Braća Radić" jedini u Hrvatskoj igraju goalball

U Ekonomskoj školi „Braća Radić“ održao se mini turnir učenika u para-olimpijskoj disciplini Goalball u trajanju 2 školska sata. Turnir je nastao kao produžetak projekta EYCME – Entrepreuniral...

U Ekonomskoj školi „Braća Radić“ održao se mini turnir učenika u para-olimpijskoj disciplini Goalball u trajanju 2 školska sata. Turnir je nastao kao produžetak projekta EYCME – Entrepreuniral young citizens of modern Europe, a ovu igru su naučili na mobilnosti u Budimpešti prošle godine s naglaskom na integraciji slijepih i slabovidnih osoba.

Goalball je sportska igra s loptom namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, a inače je natjecateljska disciplina para-olimpijskih igara. Igra se odvija na parketu, igralište je u pravilu iste veličine kao odbojkaško. Jednu ekipu čine tri igrača/igračice: centar i dva krila. Igraju se dva poluvremena po 10 minuta. Svaka ekipa ima pravo na time - out radi dogovora, a u trajanju po jednu minutu. Ukoliko jedna ekipa vodi rezultatom 10:0, utakmica se prekida i registrira tim rezultatom.

Igrači su u polju igrališta raspoređeni svako ispred svojega gola. Najefikasniji je poluležeći položaj, jer igrač može u svakom trenutku braniti prostor oko sebe lijevo i desno po cca 80 - 110 cm. Jedna ekipa od tri igrača brani svoj gol i napada protivnički. Princip obrane je takav, da je centar malo isturen ispred krila, kako se ne bi sudarili glavama tijekom igre. Lopta se mora kotrljati, kako bi protivnička obrana mogla procijeniti putanju lopte i spriječiti njen ulazak u gol (vrata).

Igrači goalballa se orijentiraju na više načina u prostoru igrališta: napipavanjem gola iza sebe, napipavanjem traka zalijepljenih na pod dvorane i po zvuku zvončića u lopti. Samoljepive tanke trake se lijepe na pod da ograniče bočne ivice polja igrališta i prednje linije do kojih smiju centar i krila da se udalje od svoga gola (vrata), ako ih nema sugerira se igračima do kojeg dijela se smiju kretati.

Lopta ne smije jako odskakati, a u njoj se nalaze zvončići, koji kod kretanja zvone, kako bi se zvuk zvončića bolje čuo. Lopta se upućuje prema protivničkoj ekipi s ciljem da uđe u gol. Lopta se ne smije udarati nogom niti bacati tako da preleti vlastiti dio terena i kotrlja samo u protivničkom.

Iako škola nije profesionalno opremljena, pa je ovoga puta bilo dosta improvizacije, jedina je škola u Hrvatskoj i šire koja ima svoj goalball team. Goalball je više od igre – poručuju iz Ekonomske škole te ističu kako je ovo njihov doprinos podizanju građanske svijesti o prihvaćanju svih onih koji su drugačiji i prije svega poruka kako senzibilizirati sve nas koji ne znamo kako izgleda doživljaj svijeta kojeg NE VIDIŠ i ne percipiraš ga svim osjetilima, da taj svijet možemo doživjeti jednako kvalitetno. Tako su na ovom mini turniru, osim učenika i učenica Ekonomske škole sudjelovali i korisnici Terapijske radionice sv. Josipa iz Đakova s roditeljima i sestrom Klarom, voditeljicom Radionice i Mario Plavšić, predsjednik Udruge slijepih Đakovo.

Nakon eliminacijskih ogleda u finalu su se našle ženska ekipa II i muška ekipa I EŠBR . Finalni susret je završio rezultatom 2:2. Produžeci? Penali? Toga ovaj puta nije bilo, jer ovaj turnir nije imao primarno natjecateljski karakter, već druženje, integraciju i učenje kroz igru.

Uhvaćen kradljivac automobila u Đakovu - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Uhvaćen kradljivac automobila u Đakovu

Utvrđeno je da se radi o 29-godišnjem strancu

OBŽ nastavlja projekt "Stambeni krediti u funkciji gospodarstva" - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

OBŽ nastavlja projekt "Stambeni krediti u funkciji gospodarstva"

"Nastavit ćemo razvijati ovakve i slične projekte kako bi smo zaustavili iseljavanje i stvorili uvjete za povratak ljudi koji su odselili iz naše županije"

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »