Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

U Muzeju Đakovštine otvorena izložba "Izbor iz zbirke Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti"

U subotu, 29. svibnja u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Izbor iz zbirke Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti" i predstavljene su dvije knjige, "Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji...

U subotu, 29. svibnja u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Izbor iz zbirke Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti" i predstavljene su dvije knjige, "Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti", koja je rezultat istraživanja ostavštine grofice Zlate Lubienski i "Strossmayerova zbirka starih majstora", čije su autorice Ljerka Dulibić i Iva Pasini Tržec.Autor izložbe, Ivan Ferenčak predstavio je đakovačkoj publici dio predmeta iz zbirke Zlate Lubienski, odnosno dio zbirke koja je prikupljana tijekom godina u plemićkoj obitelji Unukić-Adrowski-Lubienski, a kojoj se kao jedinstvenoj cjelini gubi trag 1969. kad umire Zlata Lubienski. Biskup Strossmayer odigrao je veliku ulogu u stvaranju zbirke, a njegova privatna i umjetnička povezanost s ovom obitelji je izuzetno zanimljiva sama po sebi. HAZU je u posjed stotinjak predmeta iz zbirke došao dva puta- 1971. otkupom te 1983. donacijom.Izložba obuhvaća četiri cjeline: slikarstvo, arheološku baštinu, predmete dalekih i drevnih civilizacija te devocionalije (predmete za iskazivanje pobožnosti).

U Muzeju Đakovštine su izloženi odabrani predmeti, među njima je sedam slika sakralne i svjetovne tematike, od kojih većina potječe iz ostavštine biskupa Strossmayera, predmete drevnih civilizacija i četrdesetak arheoloških predmeta među kojima se posebno ističu aztečki totem, egipatski amuleti i antička grnčarija dok među devocionalijama treba spomenuti tri kvalitetno izrađene knjige pobožnosti, medaljone i bogato ukrašene relikvijare. Ljerka Dulibić govorila je o knjizi "Strossmayerova zbirka starih majstora" te o radu Galerije starih majstora i opsežnim istraživanjima koja su prethodila publikacijama koje su predstavljene te o samoj izložbi.

Izložba je sastavni dio XIX. Strossmayerovih dana, a može pogledati do 27. lipnja .

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca

Potpisali su Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati

Četrdesetdvogodišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »