Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

U Krndiji obilježen Dan progona Nijemaca - Vetreibungstag

U Krndiji je u srijedu, 11. svibnja, kod spomen obilježja na mjesnom groblju molitvom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježen Dan progona Nijemaca krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog...

U Krndiji je u srijedu, 11. svibnja, kod spomen obilježja na mjesnom groblju molitvom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježen Dan progona Nijemaca krajem i neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Obilježavanje ovog dana u sjećanje na progon njemačkog stanovništva iz Krndije i drugih mjesta kao i na dio stanovništva koji su završili u logoru za folksdojčere u koji je Krndija bila pretvorena, organizirala je Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba, Ogranak Đakovo, a nazočio mu je predsjednik ogranka Vili Haas.

Prigodnu molitvu izrekao je župnik župe Punitovci Đurica Pardon koji je predvodio i molitvu na hrvatskom i njemačkom jeziku. Župnik je podsjetio kako je prošlo 77 godina otkako su Nijemci morali napustiti svoje domove nakon završetka rata te da je Krndija dotad imala 2500 stanovnika, bila vrlo napredna, s vrijednim ljudima, zanatlijama te brojnim sadržajima. Naselio ih je biskup Strossmayer računajući na njih pri gradnji katedrale, a svoju su crkvu sagradili 1937. godine, koje je razrušena granatiranjem i pretvorena u skladište gnojiva.

Župnik je govorio i o strahotama koje su stanovnici Krndije prolazili zatočeni u logoru. Pozvao je sve okupljene da generacijama koje dolaze prenose potresna svjedočanstva. Rekao je i kako se, nažalost, nitko od Podunavskih Švaba koji su živjeli u Krndiji, ondje nikada nije vratio. Za počinjene zločine nikad nitko nije odgovarao, naglasio je Župnik Pardon.

Tekst i foto: Mirko Knežević

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025. - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025.

Općinska načelnica Irena Mikić Brezina i ove je godine donijela Odluku da će Općina sufinancirati radne bilježnice...

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada

Odgovor na sve zahtjeve modernog života

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »