Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Stožer civilne zaštite OBŽ osigurava psihosocijalnu pomoć ukrajinskim obiteljima

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije kontinuirano koordinira sve aktivnosti vezane uz prihvat izbjeglih Ukrajinaca koji dolaze na područje istoka Hrvatske. Od 27. veljače do danas,...

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije kontinuirano koordinira sve aktivnosti vezane uz prihvat izbjeglih Ukrajinaca koji dolaze na područje istoka Hrvatske. Od 27. veljače do danas, Prihvatni centar Jug u Osijeku registrirao je stotinjak osoba, koje su većim dijelom smještene na području Osječko-baranjske županije. Trenutno su u smještajnim objektima koji organizira Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije 32 osobe.

- Važno je istaknuti kako raspolažemo informacijom da je na području naše županije puno više obitelji iz Ukrajine koje su smještene kod obitelji ili prijatelja pa ih ovim putem pozivamo da se prijave u Prihvatni centar u Osijeku ili najbližem Centru za socijalnu skrb kako bi ostvarili prava koja im RH i Osječko-baranjska županija omogućuju. Ukrajinske izbjeglice koje se nalaze kod prijatelja ili rodbine u drugim slavonskim županijama također se trebaju javiti najbližem Centru za socijalnu skrb zbog ostvarivanja prava – naglasio je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Visoka trauma koju izazivaju ratna zbivanja zahtjeva poseban pristup prema osobama koje dolaze iz ratom zahvaćenog područja, stoga Osječko-baranjska županija u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu čiji stručnjaci imaju višegodišnje iskustvo rada u kriznim situacijama i Crvenim križem organizira pružanje psihosocijalne pomoći. Tako je jučer u poslijepodnevnim satima u Prihvatnom centru Jug upriličen susret svih ukrajinskih izbjeglica kako bi se upoznali i povezali, a za najmlađe je organizirana dječja igraonica i radionica. Predstavnici Stožera tom su prilikom upoznali roditelje s mogućnošću integracije djece u vrtiće i škole, a prema preporuci struke tijekom ovog tjedna bit će organizirana i vrtićka igraonica za djecu i roditelje iz Ukrajine kao priprema za daljnju integraciju u obrazovni sustav.

O senzibilitetu naših sugrađana s ukrajinskim izbjeglicama govori podatak da se sve češće javljaju Crvom križu kao i Stožeru civilne zaštite s željom za donacijama. Crveni križ Osječko-baranjske županije ovih bi dana trebao dobiti uputu o potrebama kako bi se pomoć ciljano prikupljala, a o tome će uskoro izvijestiti javnost. Osječka tvrtka Saponia među prvima je ponudila pomoć i to u vidu prijeko potrebnog logističko-tehničkog centra gdje će se skladištiti donacije i dalje transferirati prema potrebama. Riječ je o velikom skladišnom prostoru, ali i o donaciji njihovih proizvoda.

- Saponia je za potrebe smještaja donacija za ukrajinske obitelji ustupila na korištenje skladišni prostor u industrijskoj zoni, u Ulici jablanova. Prostor je bruto površine 3.500 m2 i ima odgovarajuću infrastrukturu. Za obitelji koje su iz Ukrajine već stigle u Osijek, donirali smo naše proizvode koji su im trenutno neophodni. I do sada se Saponia uključivala u brojne humanitarne akcije, a situacija s izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine zahtijeva od svih nas dodatno aktiviranje i pomoć, da im  barem malo olakšamo život daleko od njihovih domova – rekla je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

Tijekom idućih nekoliko dana, Stožer će objaviti lokacije za prikupljanje donacija kao i potrepštine koje će građani moći donirati. Također će i predstaviti model integracije djece i odraslih pristiglih na područje naše županije u obrazovni i radni sustav. Do danas, prema informacijama kojima raspolažemo dvoje je djece već krenulo na nastavu u osnovnu školu na području grada Osijeka.

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025. - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025.

Općinska načelnica Irena Mikić Brezina i ove je godine donijela Odluku da će Općina sufinancirati radne bilježnice...

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada

Odgovor na sve zahtjeve modernog života

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »