Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Stambeni krediti s 0,09 % kamata samo u Osječko-baranjskoj županiji

Župan Ivan Anušić jučer je (5. ožujka 2021. godine) potpisao dodatak ugovorima o poslovnoj suradnji sa šest poslovnih banaka i 12 jedinica lokalne samouprave za provedbu projekta „Stambeni krediti...

Župan Ivan Anušić jučer je (5. ožujka 2021. godine) potpisao dodatak ugovorima o poslovnoj suradnji sa šest poslovnih banaka i 12 jedinica lokalne samouprave za provedbu projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“, jedinog takve vrste u Hrvatskoj. Naime, postojeći kreditni potencijal (50 milijuna kuna) je iskorišten, pa je na sjednici Županijske skupštine 28. siječnja 2021. godine isti povećan za dodatnih 50 milijuna kuna, što je sada i provedeno ugovorima s bankama. Na taj način omogućen je nastavak projekta koji je pobudio veliki interes građana, a to potvrđuje i podatak da je subvenciju kamata na stambeni kredit već koristilo 142 osobe, a tako je kupljeno 75 stanova i 67 kuća.

Projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ namijenjen je hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području Županije. Provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1 postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima Županija zaključi ugovor prvih 10 godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna, a stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali razliku financira korisnik kredita.

Uz Osječko-baranjsku županiju u Projekt se uključilo 12 jedinica lokalne samouprave, i to s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit. To su gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci, čiji su predstavnici danas potpisali dodatak ugovorima te na čijem je području nalazi čak 119 od 142 do sada kupljenih nekretnina. Za sudjelovanje u projektu dodatno se pozitivno očitovalo još pet jedinica lokalne samouprave te će se ubrzo uključiti u subvencioniranje kamata na kredite svojih žitelja.

Dodatak ugovora o poslovnoj suradnji potpisale su Agram banka, Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka.

Kako je rečeno, osim kupovine nekretnine i izravne pomoći u rješavanju stambenog pitanja, ovaj projekt ima pozitivan učinak na poboljšanje demografske slike, što uključuje ostanak mladih na području Županije, smanjeno iseljavanje, ali i povećanje udjela radno aktivnog stanovništva i povećano zapošljavanje. Tako je, na primjer, 2020. prva godina od 2012. kada je na području Županije rođeno više beba nego prethodne godine. Također, prema podacima Državnog zavoda za statistiku vidljivo je da je Osječko-baranjska županija među 10 županija u RH na čijem području je tijekom 2019. godine došlo do smanjenja odseljavanja, i to u druge županije za 5,3 %, dok je odseljavanje u inozemstvo smanjeno za čak 15,6 %.

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025. - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025.

Općinska načelnica Irena Mikić Brezina i ove je godine donijela Odluku da će Općina sufinancirati radne bilježnice...

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada

Odgovor na sve zahtjeve modernog života

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »