Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Satnica Đakovačka - prva od 9 đakovačkih općina koja je dogovorila neradnu nedjelju

Nakon 11 godina Vlada ponovno uređuje Zakon o radu u kojem je najvažnije pitanje – trebaju li trgovine raditi nedjeljom. Namjeravaju ga urediti prema austrijskom modelu u kojem bi se poslodavcu omogućilo...

Nakon 11 godina Vlada ponovno uređuje Zakon o radu u kojem je najvažnije pitanje – trebaju li trgovine raditi nedjeljom. Namjeravaju ga urediti prema austrijskom modelu u kojem bi se poslodavcu omogućilo samo nekoliko radnih nedjelja u godini. Prema najavama, Zakon bi mogao biti prihvaćen u prvoj polovici ove godine. A dok mnogi čekaju polovicu godine, Satnica Đakovačka prva je među devet općina Đakovštine koja je od 5. siječnja uvela novi model. Tako je prošla nedjelja, bila zadnja radna nedjelja u tri tamošnje prodavaonice. Sve je krenulo od upita mještana, rekao je načelnik općine Satnica Đakovačka, Željko Šimić.

“Na pitanje vijećnice Martine Bodonji Rogalo, može li se nekako riješiti pitanje rada nedjeljom, s obzirom da je već imala upite mještana, odlučio sam pozvati na razgovor direktora NTL-a, gospodina Šimića, i ABC trgovine, te našeg domaćeg pekara. Na tom sastanku izrazili su želju da ne žele raditi nedjeljom te da im neće pasti promet mjesečnih prihoda zbog neradne nedjelje. Stoga smo zajednički odlučili da se i ti dani prebace na neradne. Jedino je domaći pekar odlučio ostaviti nedjeljnu radnu i prodavati svoje domaće proizvode (ne trgovačku robu) do 11 sati. Ova odluka odnosi se i na državne praznike.”

Tako na zadovoljstvo svih mještana, ali i poslodavaca i radnika, tri tamošnje trgovine neće raditi nedjeljom, niti praznicima.

“Svi su zadovoljni, i poslodavci i trgovkinje, ali i mještani. U selu se nalaze tri trgovine. Gospodin Šimić, vlasnik NTL-a ima najviše usluga i roba, ima jednu veliku trgovinu u Satnici i jednu u Gašincima, te jednu malu koja ni do sada nije radila nedjeljom. Njemu ovakva odluka nipošto nije smetala.“

Trgovkinje su se također složile.

“Trgovkinje također ne žele raditi nedjeljom, bile su oduševljene odlukom. Jedna me nazvala i rekla kako nikad nije imala tri dana slobodno u komadu, subota, nedjelja i ponedjeljak koji je bio praznik", prepričava načelnik te dodaje kako je to za njih mali godišnji odmor. "Djelatnici su zaista zadovoljni kada ne rade nedjeljom.”

Načelnik Šimić savjetuje i drugim gradovima i općinama da donesu ovakav zakon, za dobrobit svih.

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »