Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

POVRATAK DRENKA U DRENJE

Prvi pisani tragovi o Drenju sežu u 15. st. točnije 1406. godinu kada se spominje Drenjansko brdo kao Drenowch Mons što bi u slobodnom prijevodu značilo šuma drenka na brdu. Ovo je jedna zanimljiva...

Prvi pisani tragovi o Drenju sežu u 15. st. točnije 1406. godinu kada se spominje Drenjansko brdo kao Drenowch Mons što bi u slobodnom prijevodu značilo šuma drenka na brdu. Ovo je jedna zanimljiva i manje znana priča kako je Drenje dobilo ime po drenku, kako se u ovom kraju naziva drijenak. 

Danas drenka u njegovim nekada velikim prirodnim staništima na području Drenja već desetljećima nema, no zahvaljujući LAG-u ,,Strossmayer“ drenak ponovno ponosno raste u školskom dvorištu. LAG ,,Strossmayer“ je donirao sadnice ,,divljeg“ drenka Osnovnoj školi Drenje, te je time uz sam povratak drenka u Drenje vratio i genetsku vrijednost autohtonog ,,divljeg“ drenka.

Predsjednica LAG-a ,,Strossmayer“ Božana Rogalo i ravnatelj Osnovne škole Drenje, Darko Čota su 1. travnja 2021. godine službeno obilježili donaciju i akciju LAG-a Strossmayer ,,Povratak drenka u Drenje“.  

Donirane sadnice drenka domari i učenici OŠ Drenje posadili su u dvorištu škole, te sada i školska zadruga „Drenak“ ima svoje imenjake u školskom dvorištu.

LAG ,,Strossmayer“ kroz svoj rad želi doprinijeti njegovanju tradicija i vrijednosti LAG područja. Kako je drenak kao nekada divlja samonikla vrsta potpuno nestao sa područja Drenja, LAG ,,Strossmayer“ je poduzeo ovu akciju kako bi vratio drenak u Drenje u kojem je prirodno rastao, sačuvao orginalni ,,divlji“ drenak i priču o Drenju i drenku i za nove generacije.

Drenak, drijenak, drinak..(Cornus mas, C. sangunea, C. hungarica) je samonikli grm ili nisko drvo do 6 m visine zaobljene guste krošnje. Cvjeta u rano proljeće, a plodovi su zreli u kasno ljeto odnosno ranu jesen. Svi dijelovi drenka su iskoristivi posebice plodovi koji zbog visokog sadržaja antioksidansa, šećera, pektina i vitamina C povoljno utječu na zdravlje. Od zrelih plodova moguće je napraviti pekmez, sok, likere, vino te peći rakiju. Suhe samljevene koštice mogu biti zamjena za kavu, a zbog rane cvatnje odlična je paša pčelama.

Do nestanka drenka sa ovog područja, u Drenju su se proizvodili razni tradicijski proizvodi od ove zdrave i korisne biljke.

O

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025. - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025.

Općinska načelnica Irena Mikić Brezina i ove je godine donijela Odluku da će Općina sufinancirati radne bilježnice...

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada

Odgovor na sve zahtjeve modernog života

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »