Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Po metodologiji Osječko-baranjske županije proširuju se socijalne usluge u svim županijama

Autor: Novi Radio

Metodologija koju je izradila Osječko-baranjska županija ušla je u Pravilnik ministarstva

Po metodologiji Osječko-baranjske županije proširuju se socijalne usluge u svim županijama - Novi Radio, Đakovo

U dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku jučer je (2. srpnja 2024. godine) održana  Početna konferencija projekta ''Izrada socijalnog plana Osječko-baranjske županije''. Vrijednost projekta je 96.086,40 eura, od čega su 95 % bespovratna sredstva Europske unije (Europskog socijalnog fonda plus, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2012.-2027.) i proračuna Republike Hrvatske, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija koja je i nositelj cijelog projekta. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu projekta zaključen je 31. svibnja 2024. godine, čime je Osječko-baranjska županija među prvima započela provedbu projekta.

Sudionike Početne konferencije pozdravili su predsjednica Savjeta za socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Kristina Leventić i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, a projekt su predstavile Ivana Zubčić i Una Josipović Kondaš, više savjetnice u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ. Naglasile su kako su temeljni ciljevi projekta izrada socijalnog plana Osječko-baranjske županije kao nositelja razvoja socijalne politike na regionalnoj razini, osnaživanje članova Savjeta za socijalnu skrb i službenika Osječko-baranjske županije u planiranju i razvoju mreže socijalnih usluga, a radi smanjenja nejednakosti u pružanju usluga, ispunjenju potreba socijalno osjetljivih skupina i prevencije socijalne isključenosti.

- Projekt izrade socijalnog plana Osječko baranjske županije pokrenut je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a Osječko-baranjska županija je još 2021. godine odabrana kao pilot projekt za izradu metodologije pomoću koje će se pripremiti socijalni plan. Izrađena je dobra metodologija koja je ogledni primjerak i sastavni dio pravilnika Ministarstva pomoću kojeg sada i ostale županije mogu koristiti ujednačenu metodologiju. Pomoću socijalnog plana detektirat će se sve potrebe u sustavu socijalne skrbi na području svake županije, a trenutno ima puno čimbenika koji će uticati na izradu socijalnog plana. Međutim, njime ćemo dobiti jasnu sliku u sustavu socijalne skrbi i biti pokazatelj koje socijalne usluge moramo širiti, koje nove moramo uvoditi i sve drugo što bude potrebno osobama u potrebi - kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Naveo je kako je Osječko-baranjska županija i prije izrade metodologije i socijalnog plana pomno pratila situaciju na terenu te zajedno sa civilnim sektorom i uz potporu države provodila mnoge socijalne usluge. Između ostalog, naglasio je važnost projekta izgradnje Centra za starije osobe u Našicama, a u Osijeku proširenje usluga za osobe s autizmom.

- Osim obrazovnog dijela u Centru za autizam širimo usluge na socijalni dio, naravno u suradnji s udrugom roditelja djece sa autizmom, od psihosocijalne podrške do povoljnog boravka i drugo. I dalje ćemo detektirati potrebe i probleme koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi koji je takav kakav je, može biti i bolji, ali mogu reći da sam zadovoljan brojem socijalnih usluga na području naše županije, koje u svakom slučaju treba širiti - zaključio je Lukić.

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca

Potpisali su Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati

Četrdesetdvogodišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »