Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Osatina Grupa je najveći proizvođač mlijeka, povrća i električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj

Svakoga dana iz Distributivnog centra Osatina Grupe d.o.o. u Viškovcima izlazi 15-20 kamiona natovarenih raznom robom iz vlastite proizvodnje koja se razvozi diljem Hrvatske, ali i u 14 država u okruženju....

Svakoga dana iz Distributivnog centra Osatina Grupe d.o.o. u Viškovcima izlazi 15-20 kamiona natovarenih raznom robom iz vlastite proizvodnje koja se razvozi diljem Hrvatske, ali i u 14 država u okruženju. Na razini Hrvatske ova grupacija je najveći proizvođač mlijeka, povrća i električne energije iz obnovljivih izvora, njen izvoz rajčice čini 77 posto izvoza rajčice RH, krastavaca 92 posto…

Kako bi predstavio Osatina grupu, kao i aktualnosti i otvorena pitanja u poslovanju, njen vlasnik i direktor Mirko Ervačić pozvao je župana Ivana Anušića, koji je sa suradnicima danas, 1. srpnja 2019. godine, posjetio farmu u Tomašancima. Potom je obišao pogon za proizvodnju povrća u staklenicima u Viškovcima, odnosno jednu od tri lokacije sa ukupnom površinom staklenika od 34 hektara, te održao radni sastanak s predstavnicima ove tvrtke.

Farma Tomašanci d.o.o. nalazi se na području Općine Gorjani, najveća je hrvatska farma za proizvodnju sirovog mlijeka, a proizvodi i telad za potrebe remonta stada. Prostire se na 13 hektara. Na farmi se nalaze objekti za uzgoj teladi, kapaciteta 2.300 telića, te staja za muzne i seone junice kapaciteta 3.000 grla. U sklopu farme je i izmuzište te laktofriz za hlađenje i čuvanje mlijeka. Farma se bavi se i proizvodnjom bioplina, a tu je dakako i staklenička proizvodnja, i to salatnog krastavaca na površini od 10 hektara. Ova farma, kao i sve ostale, osmišljena je kao zaokružena proizvodna cjelina.

- Uz jasnu viziju, znanje i trud može se puno postići, a ovakav pogon je upravo ono što Osječko-baranjska županija, Slavonija i cijela Hrvatska moraju imati, a to je proizvodnja hrane, i to intenzivna proizvodnja tijekom cijele godine te izvoz. Sve to radi Osatina Grupa, pa nam je drago da upravo na području Osječko-baranjske županije djeluje tako ozbiljan i jak gospodarski subjekt - rekao je župan Anušić. Naglasio je kako Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, kao i drugi subjekti, moraju kvalitetno sagledavati što je strategija razvoja Hrvatske u poljoprivredi upravo promatranjem rada i rezultata ovakvih poslovnih subjekata te davati još veću potporu onima koji mogu multiplicirati svoj posao, zapošljavati, proizvoditi i izvoziti. Treba svakako saslušati njihove potrebe, riječ i zahtjeve te izaći im u susret, rekao je župan.

Osatina Grupa - kako ističe Mirko Ervačić - samo u zadnje četiri godine povećala je broj zaposlenika s 500 na 1.318, a do kraja ove godine imat će više od 1.500 zaposlenika. U tom vremenu investirano je više od 780 milijuna kuna u nove pogone, proizvodnje i osobito tehnologiju, a izvoz je dostigao 80 posto.

- Specifična smo firma jer smo zaokružili cjelokupnu proizvodnju, od ratarske proizvodnje i govedarstva gdje su ratarske površine nedostatne za našu stočarsku proizvodnju, pa imamo 12.000 goveda na stanju plus svinjogojsku proizvodnja oko 45.000 svinja, zatim imamo bioplinska postrojenja, 34 hektara stakleničke proizvodnje… Bavimo se i obnovljivim izvorima energije, proizvodnjom mlijeka, mesa, struje i topline, velike količine povrća se plasiraju diljem Europe, dio mesa se dorađuje u pogonu u Đurđevcu. Imamo svoje voćnjake, kooperativnu proizvodnju žitarica, kao i voća i povrća oko 35.000 tona. Godišnje proizvedemo 52-55 milijuna litara mlijeka - nabrajao je Ervačić, i to još nije cjelokupan proizvodni fond.

Kao najveći problem u daljnjem radu Osatina Grupe navedeno je pitanja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, koje se nalazi na području općina Gorjani, Viškovci i Podgorač. Površine koje obrađuje Osatina su nedostatne za tako veliku stočarsku proizvodnju, a zadnjih godina općine im još umanjuju raspoložive površine. Kako je riječ o problemu koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te Ministarstva poljoprivrede, o svemu su detaljno upoznali resorno Ministarstvo, a inzistirat će na svojim zahtjevima. Ukoliko ne naiđu na razumijevanje spremni su i na tužbe, a riječ je o iznosima od više milijardi kuna.

Župan Ivan Anušić naglasio je kako su rezultati Osatina Grupe zaista impresivni te zavrjeđuju svaku potporu, a imaju je od strane Osječko-baranjske županije u okviru nadležnosti kao jedinice regionalne samouprave.

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »