Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Olujno nevrijeme poharalo brojne župe Đakovačko-osječke nadbiskupije

fotografija: Dražen Bota Olujno nevrijeme koje je u srijedu, 19. srpnja 2023. zahvatilo Đakovačko-osječku nadbiskupiju poharalo je mnogobrojne župe. Uz obiteljske kuće i gospodarske zgrade stradale...

fotografija: Dražen Bota

Olujno nevrijeme koje je u srijedu, 19. srpnja 2023. zahvatilo Đakovačko-osječku nadbiskupiju poharalo je mnogobrojne župe. Uz obiteljske kuće i gospodarske zgrade stradale su i crkve te crkveni objekti. U Retkovcima se urušila kapa tornja crkve Preslavnog Imena Marijina te pala na krov crkve i probila strop u apsidi crkve.

U Privlaci je stradao krov stare crkve sv. Martina i župne kuće, a krov pastoralnog centra je odnio vjetar. U Otoku također nedostaje cijela polovica limenoga krova crkve sv. Antuna Padovanskog, s tornja je odletio lim, a građevinski materijal se urušio na orgulje. Pastoralni centar je ostao bez krova, stradala je župna kuća.

U Vrbanji, Drenovcima, Bošnjacima, Županji i Gradištu vjetar je djelomično otkrio krovove crkava i porazbijao crijepove. U Cerni je stradao toranj crkve sv. Mihaela, arkanđela i krovište, Pastoralni centar i župna kuća, drveće po župnom dvorištu je polomljeno ili iz korijena izvaljeno. U Gundincima je stradao krov crkve sv. Mateja i krov župne kuće, drveće je polomljeno i iŠčupano. U Velikoj Kopanici i Vrpolju stradali su krovovi crkava. Šteta je ogromna, razmjeri se još procjenjuju. Slike iz župa koje smo posjetili govore više od riječi.

Mještani, vjernici i župnici su zabrinuti i u neizvjesnosti. Štete su brojne i nemoguće ih je popraviti sve u jednome danu. Nedostaje materijala i radnika koji bi svu tu štetu mogli sanirati. Stanovništvo sa zebnjom očekuje vremensku prognozu i strahuje od novoga nevremena.

Tiskovni ured

Foto: Dražen Bota

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »