Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Nove preporuke HZJZ-a za vjenčanja i pogrebe te za otvaranje igrališta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

"Imajući na umu važnost održavanja pogreba i ispraćaja pokojnika, snažno se savjetuje da se poduzimaju mjere detaljno opisane u ovim preporukama, a u svrhu smanjenja širenja infekcije te zaštite imunokomprimitiranih osoba, osoba s kroničnim bolestima i starije životne dobi koji su u riziku za razvoj teškog oblika bolesti", poručili su iz HZJZ-a.

Broj ožalošćenih na pogrebima ograničen održavanjem razmaka od 1,5 metraHZJZ je preporučio da se pogrebi održavaju isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. "Broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, treba se ograničiti na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca", stoji u preporukama.Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje mjera. Osmrtnica ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne, a pogreb ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije. HZJZ je propisao i higijenske mjere, koje uključuju osiguravanje dostupnosti tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima, a na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku. Treba osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba kako bi se prostorije očistile i dezinficirale nakon svakog pogreba, treba ih redovno prozračivati,te ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog kontakta osoba koje ulaze i koje izlaze iz prostorije za ispraćaj. U zatvorenim prostorima preporuča se nošenje maski za lice ili medicinskih maski, a treba izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem. "Dopušten je i dolazak na pogreb osobama koje su u samoizolaciji zbog moguće izloženosti koronavirusu, a propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe", stoji u preporukama.Osobe u samoizolaciji ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi, trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz te masku za nos i usta. 

Vjenčanja u krugu obitelji uz mjere socijalne distance"Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice, stoji u preporukama HZJZ-a. Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.Treba se pridržavati svih općih i higijenskih mjera, a preporuča se i nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. 

Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenom ponovno u funkcijiDječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju. Stavljaju se na raspolaganje i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome. Potrebno je održati fizičke distance od 1,5 metra među osobama, pri  čemu dijete i njegov pratitelj ne moraju održavati fizičku distancu. HZJZ ističe da je potrebno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.Za vrijeme boravka na dječjim igralištima i tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke, izbjegavanje dodirivanje lica nečistim rukama te pridržavanje općih i higijenskih mjera.

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »