Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon u đakovačkoj Gimnaziji

Iva Mijakić i Ana Švegli iz 1.a te Iva Gunić, Josipa Topić i Maja Varšava iz 4.a ovu su subotu i nedjelju od 9 do 18 sati provele u školi sudjelujući na Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon,...

Iva Mijakić i Ana Švegli iz 1.a te Iva Gunić, Josipa Topić i Maja Varšava iz 4.a ovu su subotu i nedjelju od 9 do 18 sati provele u školi sudjelujući na Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon, Girls Edition.

Za one manje upućene, riječ „hackaton“ nastala je od riječi „haker“ i „maraton“, a može se opisati i kao „maraton programera“. Radi se o događaju koji najčešće traje između jednog i tjedan dana, a možemo ga opisati kao ubrzan i kreativan način rješavanja problema. Na hackathonu sudjeluju timovi, od 3 do 5 članova. Svaki tim u ograničenom vremenskom razdoblju treba riješiti zadani problem te po završetku prezentirati svoju ideju. Kako bi što bolje riješili zadani problem, svaki tim radi uz pomoć stručnih mentora, koji stoje na raspolaganju svom timu za vrijeme trajanja hackathona.

Organizator ovog hackatona bio je Microsoft, a tema je bila „Umjetna inteligencija za održivi planet“. Tijekom subote i nedjelje, djevojke su slušale predavanja i rješavale zadatke vezane uz temu, a krajnji zadatak bio im je osmisliti i prezentirati način na koji bi iskoristile umjetnu inteligenciju za spašavanje ugroženih vrsta.

Na ovom događaju sudjelovalo je 30-ak timova iz raznih dijelova svijeta, a Hrvatsku je osim našeg tima predstavljao i tim djevojaka iz III. Gimnazije Osijek. Svi su timovi imali zanimljive nazive, a članovi nadimke. Tako su naše djevojke bile članice tima Model, a natjecale su se kao Draconis, Waffling, Owlery, Gnome i Triwizard. Mentorica je bila Morgul, a odlična tutorica iz Microsofta Idun.

Svojim radom naziva „AI to stop the extinction of lynxes“ djevojke su ušle u drugi krug natjecanja u kojem su se za prva tri mjesta borile s još osam timova. Imale su 5 minuta za predstavljanje svog rješenja i još tri za odgovore na pitanje žirija ili ostalih sudionika.

Iako im je ovoga puta jedno od prva tri mjesta promaklo, djevojke su zadovoljne. Osim certifikata, svojim sudjelovanjem djevojke su osvojile i drvo čije će koordinate dobiti te će moći pratiti kako napreduje. Sva se komunikacija na hackatonu odvijala na engleskom jeziku.

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »