Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Hrvati su prema Eurostatu jedna od najdebljih europskih nacija

Debljina je jedna od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Upravo danas, 4. ožujka, obilježava se Svjetski dan debljine, kronične bolesti koju na globalnoj razini ima 650 milijuna odraslih...

Debljina je jedna od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Upravo danas, 4. ožujka, obilježava se Svjetski dan debljine, kronične bolesti koju na globalnoj razini ima 650 milijuna odraslih osoba. Prema posljednjim rezultatima Europske zdravstvene ankete, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu što nas svrstava među vodeće zemlje Europske unije.

Kako je došlo do toga? Veličine porcija slatkiša, grickalica i slatkih pića danas su za 20 do 100 posto veće nego 60-ih godina prošlog stoljeća, a prosječan Europljanin provodi više od pet sati na dan sjedeći. Tijekom pandemije covida-19 sjedi se sigurno i dulje od tih pet sati, a jedu se sve veće porcije hrane pa je lako moguće da se ostvare prognoze da će do 2030. godine više od polovice europskog stanovništva biti pretilo.

Posebno treba naglasiti kako debljina nije problem samo odraslog stanovništva, već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje djece.

Ove godine Svjetski dan debljine obilježava se pod geslom “Svi se trebamo uključiti” jer se pojedinačno neće učiniti mnogo, a debljina je jedan od najvećih medicinskih izazova modernog doba.

U okviru akcije „Lov na tihog ubojicu“, čiji su ciljevi promocija zdravoga načina života, podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz debljinu, i ukazivanje na neprepoznate čimbenike rizika ove bolesti, Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo za hipertenziju i Hrvatska liga za hipertenziju uz suorganizaciju grada Osijeka te Kineziološkog fakulteta Osijek, organizira „Hod 5 do 12“ u više hrvatskih gradova.

Hod „5 do 12“ održat će se i u Osijeku u 11:55 sati na osječkoj Promenadi, hodom od Mosta mladosti do Mosta dr. Franje Tuđmana, kako bi se probudila svijest o važnosti tjelesne aktivnosti u borbi protiv debljine i pretilosti.

FOTO: www.hzjz.hr

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca

Potpisali su Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati

Četrdesetdvogodišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »