Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Dan Srednje strukovne škole Đakovo

Obilježavanje 134. Dana Srednje strukovne škole Đakovo odgađa se do poboljšanja epidemioloških uvjeta, ali će se svakako održati do kraja nastavne godine. Škola je započela s radom 23. siječnja...

Obilježavanje 134. Dana Srednje strukovne škole Đakovo odgađa se do poboljšanja epidemioloških uvjeta, ali će se svakako održati do kraja nastavne godine.

Škola je započela s radom 23. siječnja 1887. pod imenom ŠEGRTSKA ŠKOLA, kao trinaesta takva škola u Hrvatskoj, a kroz povijest više je puta mijenjala ime. Izvorno ime zadržala je trideset godina, a od šk god. 1928./29. mijenja naziv u ZANATSKO-TRGOVAČKA ŠKOLA. Tijekom 2. svjetskog rata rad Škole teško je poremećen te je nastava provedena samo kroz dvije školske godine (1941./1942. i 1942./1943.) pod imenom STRUČNA PRODUŽNA ŠKOLA. Po završetku II. svjetskog rata Škola nastavlja s radom. 28. srpnja 1947. godine dobila je ime ŠKOLA UČENIKA U PRIVREDI, a kasnije je tom nazivu dodano ime đakovačkog partizana Regala Vajsa. Škola djeluje samostalno do 1867. kada se udružuje s Gimnazijom i Ekonomskom školom u Srednjoškolski centar braće Ribar. Takav ustroj ostaje do 9. srpnja 1991. kada se srednjoškolski centar ponovno razdvaja na gimnaziju, strukovnu školu i obrtničku školu. Budući da je bilo nemoguće organizirati nastavu za sve tri škole u samo jednoj zgradi bivšeg CUO – a, odlučeno je da Obrtnička škola privremeno iseli u montažne zgrade u dvorištu OŠ Vladimira Nazora. Nastava je trebala početi u rujnu 1991., no planove i programe promijenio je Domovinski rat te je nastava otpočela tek 8. siječnja 1992. Srednja strukovna škola Antuna Horvata najstarija je srednja škola u Đakovu i jedna od najstarijih u Osječko-baranjskoj županiji. Trenutno ju pohađa oko 608 učenika u 35 razredna odjela, sa 105 zaposlenih,  a učenici obrazuju se za dvadeset i jedno različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Djeluje na području Grada Đakova i Općine Trnava.Za svoj rad Škola je primila više priznanja među kojima se ističu dvije Nagrade šegrt Hlapić (1999. i 2010.) za najbolju školu koja izvodi obrtnička zanimanja u Hrvatskoj. Dva puta dobila je i Nagradu Grada Đakova (2000. i 2019.), Zelenu povelju Osječko-baranjske županije zaslužila je 2008. , a Nagradu Osječko-baranjske županije u području prosvjete 2016. godine. Prošle godine izabrana je kao škola-primjer dobre prakse na razini Europske unije od strane Europske komisije u provedbi pratećih mjera Školske sheme. Često je bila prekidana zbog zračnih i topničkih napada, jednom su krhotine granata pogodile i zgradu Škole, a u krugu škole bila je podmetnuta i eksplozivna naprava. Na sreću, nitko od učenika i nastavnika u tim napadima nije stradao. Na prijedlog đakovačkog Udruženja obrtnika, 5. ožujka 1992. Škola dobiva ime po Antuna Horvatu, dugogodišnjem ravnatelju i predavaču u ŠUP-u; a u sadašnju zgradu, bivši CUO, vratila se početkom 1997. godine. Osim baštine Šegrtske škole, odnosno Škole učenika u privredi, Škola nasljeduje i tradiciju Poljoprivrednog tehnikuma/Poljoprivredne škole, koja je u Đakovu osnovana davne 1946.Zanimljivost je svakako što Škola u trogodišnjim zanimanjima koristi tri modela obrazovanja: JMO (jedinstveni model obrazovanja), klasični-školski te eksperimentalni model dualnog obrazovanja, a od prošle godine je partner Regionalnog centra u području Ugostiteljstva i turizma.

Foto: Arhiva škole : Dan sjećanja na Vukovar

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »