Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Blagdan Svih svetih

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom...

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima.

Središnje misno slavlje s molitvom za sve pokojne na današnju svetkovinu Svih svetih, bit će ispred mrtvačnice na Gradskom groblju u Đakovu s početkom u 11 sati. U koncelebraciji nadbiskupa Đure Hranića, predvodit će ga pomoćni biskup Ivan Ćurić. U katedrali se slave dvije mise: u 7,30 te večernja u 18,30. U župnoj crkvi Svih svetih misno slavlje je u 9 sati. Prigoda za pojedinačni blagoslov grobova je od 9 do 11 te od 14 do 16 sati. Na Dušni dan, u srijedu, 2. studenoga u katedrali-bazilici sv. Petra u Đakovu u 18.30 započinje misno slavlje za sve vjerne mrtve koje će predvoditi nadbiskup Đuro Hranić, a koncelebrirati će pomoćni biskup Ivan Ćurić. Ostale mise u katedrali bit će u 7 i u 8 sati, a na gradskom groblju u 9 sati. Blagoslov grobova je nakon dopodnevne mise do 11 sati te od 15 do 16 sati.

I ove će godine velik broj građana obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan odlaskom na groblja, postavljanjem cvijeća na grobove i paljenjem svijeća. Na taj se način sjećamo naših najmilijih koji više nisu s nama. U ovakvim trenucima potrebno je pozvati građane na oprez zbog mogućeg nastanka požara jer se velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima može lako zapaliti. Vatrogasci savjetuju: nemojte paliti svijeće i šibice u blizini suhe trave, šibice i svijeće koje još gore ne bacajte u travu ili u smeće, ne uklanjajte ugašene svijeće dok se ne ohlade. Stare lampione i ostali otpad odlažite na za to predviđena mjesta, ukoliko palite voštane svijeće i lampione u kućama, ne ostavljajte ih bez nadzora, po izlasku iz kuće ili odlasku na spavanje ugasite svijeće, nemojte stavljati upaljene svijeće i lampione na prozore kako ne bi došlo do požara zavjesa i namještaja, ukoliko primjetite požar na groblju ili na objektima, odmah zovite vatrogasce na broj 193.

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025. - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025.

Općinska načelnica Irena Mikić Brezina i ove je godine donijela Odluku da će Općina sufinancirati radne bilježnice...

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada

Odgovor na sve zahtjeve modernog života

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »