Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

30 do 40% žrtava nasilja u obitelji vraća se nasilniku

Danas se u Hrvatskoj obiježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Problem nasilja je prisutan i u svijetu i kod nas, najviše pogađa žene, prisutan je u svim dobnim strukturama, bez obzira...

Danas se u Hrvatskoj obiježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Problem nasilja je prisutan i u svijetu i kod nas, najviše pogađa žene, prisutan je u svim dobnim strukturama, bez obzira na socioekonomski status, a bez obzira na  podrijetlo i obrazovanje pojedinci mogu biti nasilnici ili žrtve.  Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku osnovano je 2000. god. i nastalo je intervencijom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka u područje obiteljskog nasilja. Svima koji su žrtve nasilja u obitelji, Sklonište osigurava  smještaj, sigurnost, prehranu, zdravstvenu skrb, psihosocijalnu i drugu stručnu pomoć kao i sve ono što je potrebno da bi umanjili traume, osnažili i pripremili svakoga člana obitelji za sve one izazove koje im osobna životna situacija nameće kao dodatnu zapreku. Do sada je osiguran smještaj za1200 žena i djece žrtava nasilja u obitelji, kazala je za Novi radio psihologinja u osječkom skloništu, Josipa Božić.

Korisnike primaju isključivo preko Centra za socijalnu skrb.

U sklonoštu se radi na osnaživanju korisnica te se nastoji pružiti podrška kako bi nakon izlaska mogle nastaviti s normalnim životom.

Božić dodaje kako se 30 do 40% korisnica nakon boravka u skloništu vraća nasilniku jer je vrlo teško pronaći posao, a nije riješeno niti stambeno zbrinjavanje. No, ima i svjetlijih primjera.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, djecom i članovima obitelji, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je izmjenu zakona s oštrijim sankcijama za nasilnike. U šest hrvatskih Županija još uvijek nemamo sigurne kuće. Resorno ministarstvo priprema nekoliko projekata koji bi trebali biti financirani sredstvima Europske Unije, a cilj im je znatno poboljšanje i veće zadovoljavanje potreba socijalne skrbi. (Foto Pixsell)

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »