Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

20. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, jučer je održana 20. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Sjednicu je vodila predsjednica Skupštine Ivana Bagarić, a vijećnici...

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, jučer je održana 20. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Sjednicu je vodila predsjednica Skupštine Ivana Bagarić, a vijećnici su razmatrali ukupno 40 točaka dnevnog reda. Većina se odnosila na donošenje odluka iz područja školstva, zdravstva, prostornog uređenja i drugih temeljnih županijskih nadležnosti. Razmatrana su tako izvješća o programima javnih potreba i radu županijskih ustanova, statusu i problematici hrvatskih branitelja, nezaposlenosti i zapošljavanju, stanju sigurnosti na području županije, zatim niz informacija među kojima i informacija o sudjelovanju Osječko-baranjske županije u prijavi i provedbi projekta „Centar za starije osobe Našice“ Grada Našica.

U „aktualnom satu“ pitanja i prijedloge županu postavili su vijećnica Sanja Bježančević, vijećnici Krešimir Čabaj, Ivica Mandić, Boris Piližota, Marjan Tomas, Vinko Kuduz, Samir Haj Barakat, Zlatko Ahić, Marko Bogatić i Domagoj Mikulić, a na njih su odgovorili župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić.

Župan Ivan Anušić je naglasio kako se svi projekti realiziraju planiranom dinamikom te izrazio zadovoljstvo što su pozitivna izvješća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o stanju na području Osječko-baranjske županije. Naime, broj nezaposlenih se kontinuirano smanjuje, a povećava ukupni broj zaposlenih i novih radnih mjesta. Već se bilježi i nedostatak radne snage, što se može lako uočiti i po broju stranih radnika koji pristižu na područje županije.

"Gospodarski centar OBŽ i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće OBŽ, kao i izgradnja I. gimnazije su strateški projekti koje je Osječko-baranjska županija projektirala, radila i financirala u suradnji s EU fondovima ili ministarstvima. To su projekti koji su najavljeni još u predizbornoj kampanji 2017. godine, a sada su završeni, odnosno izgradnja Gimnazije je u tijeku. To nisu projekti tipa biciklističke staze ili sportske dvorane gdje se odvijaju određene aktivnosti, pa imate samo troškove za zaposlene, električnu energiju i održavanje te infrastrukture. To su projekti koji daju dodanu vrijednost, koji generiraju konkurentniju i kvalitetniju poljoprivredu, gospodarstvo i poduzetništvo. Ti veliki projekti su otvoreni u razmaku od dva mjeseca, a oba su vrhunski i na korist svih građana, i zato bez obzira na različite političke opcije dobre projekte trebaju svi podržati i sudjelovati u njihovoj realizaciji." rekao je župan Ivan Anušić.

Najavio je potom niz javnih događanja u Gospodarskom centru OBŽ (konferencija Advetre, konferencija o umjetnoj inteligenciji, Dan Osječko-baranjske županije, Sajam lova i ribolova, konferencija Agro Rocks, Jesenski sajam, konferencija Ministarstva poljoprivrede…) te naglasio kako će se u uredima GC-a kreirati kako i što bolje pripremati, ostvarivati i ojačavati gospodarstvo i poduzetništvo, i to kako pojedinih poduzetnika tako i ukupnu poduzetničku klimu u županiji.

"Problemi oko demografije, gospodarstva, radnih mjesta i plaća ne rješavaju se preko noći i tko god kaže da će to riješiti u jednom mandatu ne govori istinu. To su problemi koji se rješavaju strategijom, kvalitetnim i kontinuiranim radom. Šest godina radimo u tom smjeru i sada se pokazuju rezultati te smatram da idemo u dobrom smjeru. No, trebat će još puno rada, projekata i dobre „vibre“ kod svih nas da se prepozna prednosti i kvalitete života na ovom području. Uostalom, najteži zadatak bio je promijeniti lošu sliku i percepciju o Slavoniji, no uspijevamo, pa će i posla biti sve više." poručio je župan.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Turalija najavila je da će od 2. svibnja 2023. godine biti otvorena tri javna poziva u ruralnom turizmu (za unaprjeđenje i razvoj, eno i gastro ponudu te manifestacije) za što je u proračunu ove godine osigurano 162.700 eura.

"Osječko-baranjska županija nastavlja poticati izvrsnost učenika osnovnih i srednjih škola kao i njihovih mentora te smo donijeli odluku o nagrađivanju učenika kojom svi koji su imali ocjenu 5.0 od početka do kraja školovanja dobivaju nagradu u vrijednosti 200 eura, a srednjoškolci s ocjenama od 4.7 do 5.0. Osim toga, učenici koji na državnim natjecanjima budu među tri najviše plasirana dobit će nagrade, a i njihovi mentori." rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul o jednoj od točaka današnje sjednice Županijske skupštine.

Izvor: OBŽ

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca

Potpisali su Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati

Četrdesetdvogodišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »