Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Veliki interes učenika za astronomiju i druge programe RZC Panonske Hrvatske

Autor: Novi Radio

Riječ je o trodnevnoj školi astronomije u jedinom planetariju u istočnoj Hrvatskoj

Veliki interes učenika za astronomiju i druge programe RZC Panonske Hrvatske - Novi Radio, Đakovo

U Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske u Josipovcu Punitovačkom od 20. do 22. veljače organizirane su izvannastavne aktivnosti za darovite i visoko motivirane učenike s područja Osječko-baranjske županije. Riječ je o trodnevnoj školi astronomije u jedinom planetariju u istočnoj Hrvatskoj, kao i radionice pod nazivom čarobni svijet kemije te iz biologije o nutritivnoj vrijednosti pira, a na kojima sudjeluje 21 učenik osnovnih škola iz Belog Manastira i Osijeka. Tim povodom danas (21. veljače 2024. godine) obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, zamjenik župana Josip Miletić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul, posjetili su Osnovnu školu Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom i Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske.

- Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske je zaista poseban u projekt. Centar je među rijetkima u Hrvatskoj, zapravo jedan od ukupno četiri kroz koji se osobita pozornost posvećuje darovitoj i visoko motiviranoj djeci za takve programe. Uz ostale aktivnosti, u RZC-u je već obavljeno i testiranje, odnosno identifikacija darovitosti i potencijalne darovitosti učenika u STEM području na način da su testirani učenici četvrtih razreda s područja Osječko-baranjske županije, koja je nositelj cijelog projekta, kao i Virovitičko-podravske županije koja je jedan od partnera. Projekt će omogućiti učenicima sve što ih zanima u STEM području, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, poduzetništvu i aktivnom građanstvu, stjecanje novih znanja i vještine, naravno uz posebne predavače i profesore, kao i organizaciju projekta. Osječko-baranjska županija kao nositelj projekta s partnerima (Virovitičko-podravska županija, OŠ Josipa Kozarca iz Josipovca Punitovačkog, OŠ Josip Kozarac iz Slatine i OŠ Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteset Innlandet Giovik, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek) dat će svoj doprinos u tomu - kazao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana OBŽ.

Ukupna vrijednost projekta Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske iznosi 2.791.417,79 eura, a 85 posto su bespovratna sredstva Europske unije. Dosadašnja ulaganja obuhvaćaju rekonstrukciju tavanskih prostora u matičnoj i područnoj školi koji su uređeni u STEM učionice, uređenje terase na kojoj je smješten teleskop, kao i planetarija, ureda i ostalih prostora, ali i opremanje namještajem, informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, opremom za senzomotoriku, planetarij, zvjezdarnicu te laboratorijski i ostali pribor.

Zadovoljstvo tijekom projekta stoga ističe Sanja Kanisek Kuric, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca iz Josipovca Punitovačkog. Podsjeća da je projekt počeo 15. srpnja 2022. godine i traje do 14. travnja ove godine.

Kroz projekt smo poboljšali materijalne uvjete, imamo planetarij i zvjezdarnicu, dvije informatičke učionice, učionicu za tehničku kulturu, skladišni prostor u Područnoj školi uredili smo kemijski laboratorij i informatičku učionicu koja je opremljena 3D printerima, interaktivnim ekranima, laptopima, laserskim rezačem, pa su benefiti zaista veliki. Sada su radionice u punom zamahu, isplanirane su i sve aktivnosti do kraja projekta, no vrijeme održivosti je pet godina po završetku projekta u komu su također planirane brojne aktivnosti. Od početka projekta kroz radionice je prošlo oko 150 učenika, „liste čekanja“ zaista postoje te se veselimo velikom interesu i odazivu učenika - ističe ravnateljica Sanja Kanisek Kuric.

Tekst i foto: OBŽ

Na području Đakova pronađeno oružje i streljivo - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Na području Đakova pronađeno oružje i streljivo

Obavljena je pretraga doma i drugih prostora kao i osobnog automobila kod 38-godišnjaka s područja Đakova

13. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

13. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Učenici su se za ovo natjecanje pripremali više od četiri mjeseca

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »