Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Učenici OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna u sklopu Erasmus + projekta na mobilnosti u Portugalu

U sklopu Erasmus + projekta pod nazivom DIGital CULTURal HeritagE! učenici i učiteljice OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna boravili su u vremenu od 6. do 12. ožujka 2022. u mjestu Samora...

U sklopu Erasmus + projekta pod nazivom DIGital CULTURal HeritagE! učenici i učiteljice OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna boravili su u vremenu od 6. do 12. ožujka 2022. u mjestu Samora Correia u Portugalu. Učenici Marin Jukić, Fran Mandarić, Zvonimir Udovčić i Marinela Zeba u pratnji nastavnica Zrinke Racić i Ivane Ćosić sudjelovali su u planiranju i realizaciji mobilnosti. To je druga mobilnost u sklopu projekta, a tema ove mobilnosti bila je Tradicionalni plesovi i običaji. Projekt se provodi u suradnji sa školama partnerima iz Poljske, Belgije, Turske, Sjeverne Makedonije i Portugala. Za samu mobilnost učenici su se pripremali kroz dodatnu nastavu povijesti te dodatnu i redovnu nastavu engleskog jezika. Učili su o tradicijskim plesovima partnera, nošnji i običajima, ali su predstavili i hrvatske tradicijske plesove, običaje i nošnje. Tijekom ove mobilnosti učenici su imali priliku razvijati svoje komunikacijske vještine, predstaviti svoje mjesto i državu te naučiti puno o školi, zanimljivostima i običajima domaćina.

U sklopu mobilnosti učenici su posjetili Companhia des Lezirias gdje su učili o održivoj proizvodnji i važnosti očuvanja biološke raznolikosti te su kušali domaće specijalitete. Companhia des Lezirias bavi se proizvodnjom pluta, vina, maslinovog ulja, riže, uzgojem krava i bikova te na dijelu imanja imaju zaštićen rezervat za ptice i sve to bez korištenja pesticida. Učenici su posjetili i Dino park, povijesni grad Obidos, Lisabon te mjesta Vila Franca de Xira i Samora Correia. Na svim lokacijama domaćini su im pripremili poučna predavanja i radionice. Osim učenja o zadanoj temi, cilj radionica je povezivanje i međusobna komunikacija učenika. Hrvatski učenici pokazali su snalažljivost u brojnim izazovima i aktivnostima, zavidnu razinu poznavanja engleskog jezika, odlične komunikacijske vještine te su se sprijateljili sa svim sudionicima projekta. Šest dana mobilnosti prošlo je jako brzo te je bilo i suza na rastanku.

Iduća mobilnost planirana je za svibanj ove godine u gradu Mersinu u Turskoj, a do tada vrijedni učenici iz Strizivojne nastavit će raditi na projektnim aktivnostima pod vodstvom svojih učiteljica i uz podršku svih djelatnika škole koji svojim zalaganjem uvelike doprinose realizaciji projekta. Jako dobru suradnju u sklopu projekta ostvaruju i s Općinom Strizivojna koja je velika podrška svim njihovim aktivnostima.

Izvor i foto: prof. Zrinka Racić

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025. - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Općina Trnava sufinancirat će školski pribor za školsku godinu 2024./2025.

Općinska načelnica Irena Mikić Brezina i ove je godine donijela Odluku da će Općina sufinancirati radne bilježnice...

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Slavonija INVEST pridonosi modernizaciji urbanog prostora grada

Odgovor na sve zahtjeve modernog života

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »