Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

U Semeljcima dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima rakija i likera

Najuspješnijim proizvođačima koji su sudjelovali na XV. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera, u organizaciji HGK Županijske komore Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta...

Najuspješnijim proizvođačima koji su sudjelovali na XV. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera, u organizaciji HGK Županijske komore Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i Općine Semeljci, dodijeljene su nagrade u petak u Semeljcima.

Na XV. edukacijskom natjecanju prijavljena su ukupno 234 uzorka, od čega 186 rakija i 48 likera. Kod rakija najviše je – 87, prijavljenih uzoraka šljivovice.

Uzorci su prošli najprije fizikalno-kemijsku analizu u laboratorijima Prehrambeno tehnološkog fakulteta i Tvornice alkoholnih pića Zvečevo u Požegi, a potom i organoleptičko ocjenjivanje. Organoleptičko ocjenjivanje proveo je ocjenjivački panel (21 član) kojim je predsjedao prof. dr. sc. Jurislav Babić, a stručni savjetnik ocjenjivačkog panela bio je prof. dr. sc. Borislav Miličević.

Na svečanosti u Semeljcima proizvođačima je dodijeljeno 13 zlatnih, 62 srebrne i 86 brončanih medalja te diplome.Šampion XV. edukacijskog natjecanja, s rakijom šljivovicom, je Stanislav Jurčević iz Našica. Najbolje ocijenjena rakija komovica je Petra Čačinovića iz Orahovice, dok je najbolji liker od višnje Miroslava Čemea iz Zoljana.Nagradu ovogodišnjem šampionu dodijelio je predsjednik HGK – ŽK Osijek Zoran Kovačević. On je naglasio kako je želja ŽK Osijek da se manifestacije, poput ove u Semeljcima, dislociraju u krajeve gdje ovi proizvodi i nastaju. Naglasio je da autohtoni proizvodi ne mogu biti hobizam, nego biznis, ističući da sada imamo i već respektabilne tvrtke koje se bave proizvodnjom voćnih rakija i likera.

Općina Semeljci je godinama domaćin svečane dodjele nagrada. Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević pozdravio je proizvođače i goste te naglasio kako je važno autohtone proizvode poput rakije prezentirati u sredinama gdje se cijeni kvaliteta, ali i tradicijska proizvodnja kroz generacije.

Tajnik Organizacijskog odbora natjecanja, viši stručni suradnik Odsjeka poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK ŽK Osijek Igor Mikulić kazao je kako s obzirom na zakonske okvire i tržište nije dostatno znati proizvesti dobru rakiju ili liker da bismo s njim izišli na tržište te da proizvođači trebaju ići prema registraciji destilerije i ozbiljnom tržišnom nastupu. Naglasio je da je u cijeloj Slavoniji i Baranji 37 destilerija i da je prostor za plasman rakija i likera u hrvatskom turizmu doista velik, kao i podatak da je Hrvatska u 2018. uvezla jakih alkoholnih pića u vrijednosti 44,3 milijuna eura, dok je izvoz bio samo trećina tog iznosa. Mikulić je istaknuo edukacijski karakter natjecanja naglasivši kako je želja organizatora, odnosno HGK – ŽK Osijek i dalje pomagati voćarima i proizvođačima rakija u tome da mali proizvođači koji rakiju proizvode za svoje potrebe u konačnici sa svojim proizvodima izađu  na tržište.Dr. Kovač je proizvođačima voćnih rakija i likera govorio o rezultatima organoleptičkog ocjenjivanja i najčešće uočenim nedostacima kod tih pića, kao i o načinima kako da ih uklone.Sastavni dio programa dodjele nagrada je i znanstveno-stručni skup, na kojem su sudjelovali predstavnici Carinske uprave Osijek – viša inspektorica Ksenija Vekić i inspektori Milan Majer i Želimir Uzelac. Oni su proizvođačima voćnih rakija i likera govorili o zakonskim okvirima u kojima rade destilerije ili male destilerije. Na skupu je vlasnik OPG-a Emerik Pišl, koji je pokrenuo malu destileriju Bijeli gusak u Đakovu govorio o pokretanju tog posla, registraciji svoje destilerije, proizvodnji rakija i njihovoj poziciji na tržištu.

Naslovna fotografija: Dobitnici medalja i diploma, snimio: Gojko Mitić.
Uhvaćen kradljivac automobila u Đakovu - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Uhvaćen kradljivac automobila u Đakovu

Utvrđeno je da se radi o 29-godišnjem strancu

OBŽ nastavlja projekt "Stambeni krediti u funkciji gospodarstva" - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

OBŽ nastavlja projekt "Stambeni krediti u funkciji gospodarstva"

"Nastavit ćemo razvijati ovakve i slične projekte kako bi smo zaustavili iseljavanje i stvorili uvjete za povratak ljudi koji su odselili iz naše županije"

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »