Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Popravlja se situacija u poplavljenom našičkom području

Zapad Osječko-baranjske županije, točnije šire našičko područje, u ponedjeljak 19. srpnja 2021. godine zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno velikom količinom oborina koje je uzrokovalo bujične...

Zapad Osječko-baranjske županije, točnije šire našičko područje, u ponedjeljak 19. srpnja 2021. godine zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno velikom količinom oborina koje je uzrokovalo bujične poplave. Osobito teško su pogođena naselja Donja Motičina, Martin, Seona, Zoljan, ali i grad Našice u kojima je voda prodrla u stambene objekte. Na teren su izašli vatrogasci javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava i druge žurne službe te počeli sa sanacijom štete.

Poplavljeno područje jučer su obišli župan Ivan Anušić, zamjenik i načelnik Stožera civilne zaštita Osječko-baranjske županije Mato Lukić i zamjenik župana Josip Miletić.

- Situacija je pod kontrolom, u pomoć su pristigle ekipe od Virovitice do Osijeka i nema mjesta panici. Voda je ušla u mnoge kuće, pobrinut ćemo se za što bržu sanaciju domova. Nažalost, na području Slavonije kada dođe do ovakvih poplava, najčešće stradavaju poljoprivredni usjevi, međutim sada imamo slučajeve stradavanja objekata. Uskoro nam predstoji zbrajanje štete koja će se vjerojatno mjeriti u milijunima te njezina nadoknada prema raspoloživim sustavima i mehanizmima države, općina, gradova ili osiguravajućih kuća – rekao je župan Anušić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić poslijepodne je proveo na širem našičkom podrucju zajedno sa žurnim službama.

- Nakon što smo obišli Donju Motičinu, stigli smo i u Našice, a stanje je puno bolje u odnosu na prije nekoliko sati jer se voda povlači. Kiša je prestala padati, međutim u kratkom je vremenu pala nevjerojatno velika količina oborina. Nažalost na nekim mjestima vatrogasci nisu mogli ući u dvorišta, ali situacija ide nabolje i očekujemo brzu normalizaciju stanja na terenu – kazao je načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić.

Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba pohvalio je angažman dežurnih službi.

- Imali smo elementarnu nepogodu na našičkom području, pala je velika količina oborina i nažalost došlo je do poplava. Srećom, sve ekipe su na terenu, poglavito vatrogasna društva, koja uspjevaju držati stvari pod kontrolom na terenu. Siguran sam da će padom nivoa vode situacija biti puno bolja – istaknuo je Kašuba.

Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama naglasio je kako nastavljaju pratiti stanje na terenu.

- Nažalost, protiv ovako velike količine oborina u kratkom vremenu se izuzetno teško boriti. Cijeli dan smo na terenu, od Đurđenovca, Feričanaca, Donje Motičine i Našica te se trudimo što prije normalizirati stanje. Optimisti smo, nivo vode je u opadanju, oborine su smanjene, a vodni val prolazi, međutim ipak ostajemo na terenu budno motriti razvoj situacije kako bismo na vrijeme prevenirali eventualne neželjene posljedice – rekao je Kovačević i dodao da je najteže u Donjoj Motičini, Zoljanima te Našicama, ali da će im ove urbane poplave poslužiti kao putokaz za unaprjeđenje sustava obrane od poplava na tom području.

I danas su žurne službe na terenu, sanira se šteta na poplavljenim objektima, ispumpavaju se podrumi i suše obiteljske kuće koje su jučer bile pod vodom. S obzirom na prestanak padalina, situacija se normalizirala, a u danima koj isu pred nama, ne očekuju se nove padaline ni poplave.

Na području Đakova pronađeno oružje i streljivo - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Na području Đakova pronađeno oružje i streljivo

Obavljena je pretraga doma i drugih prostora kao i osobnog automobila kod 38-godišnjaka s područja Đakova

13. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

13. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Učenici su se za ovo natjecanje pripremali više od četiri mjeseca

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »