Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Održana akcija mjerenja tlaka

Autor: Novi Radio

Akcija je održana pod motom „mjerite pravilno svoj krvni tlak, kontrolirajte ga i živite duže!“

Održana akcija mjerenja tlaka - Novi Radio, Đakovo

U petak je, 17. svibnja, na đakovačkom korzu Udruga umirovljenih i pričuvnih djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske - Policijske postaje Đakovo, u suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, mjerenjem krvnog tlaka i zasićenosti kisika u krvi sugrađanima obilježila Svjetski dan hipertenzije pod motom „mjerite pravilno svoj krvni tlak, kontrolirajte ga i živite duže!“. Povodom akcije priopćenje s rezultatima poslao nam je tajnik Udruge Dragan Božić.

"Građani su imali priliku izmjeriti krvni tlak i zasićenost kisika u krvi, ali i dobiti niz korisnih informacija o hipertenziji, njezinim simptomima, mogućnostima prevencije i liječenja.
Tako je sugrađanima sugerirano da svatko može učiniti puno malih, ali zdravih koraka kako bi spriječili nastajanje ove podmukle bolesti koja može godinama, u tišini, bez ikakvih simptoma, stvarati oštećenja na našim organima.
Najvažniji dio priče o tlaku počinje na našem tanjuru. S tim u vezi, sugrađani su poučeni o nužnosti smanjenja unosa soli, potrebi jedenja raznolike hrane koja je bogata kalijem, osobito puno voća i povrća, nepušenju i nepijenju alkohola i zašećerenih pića te svakodnevnom kretanju. Već ovim malim koracima može se sniziti krvni tlak te posljedično i rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i zatajenja bubrega.

Zasićenost kisika u krvi iznimno je važna jer bez kisika nema života. Normalne vrijednosti zasićenosti kisikom kreću se od 95 – 100%, kod posve zdravih osoba od 98 – 100%. Vrijednosti manje od 94% ukazuju na hipoksiju, a vrijednosti manje od 90% treba liječiti.

Naše tijelo u nedostatku kisika postaje bolesno i ako nedostatak kisika potraje, tijelo umire.

Najčešći su simptomi glavobolja, kratak dah, ubrzan rad srca, kašljanje, konfuzija, plavkasta boja kože, noktiju i usana. Razini kisika u krvi, bez uporabe uređaja za disanje, može se povećati vježbama dubokog disanja, blagim vježbama kao što je hodanje ili joga, zdravom prehranom, konzumacijom veće količine vode i prestankom pušenja.

Akcija je provodena u zajednici s Domom zdravlja Osječko-baranjske županije ispred kojeg nam je vrlo susretljiva i ljubazna pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra Dragica Pavlović, mag. med. techn, osigurala suradnju dviju patronažnih sestara – Marina Kedveš, mag.med.techn. i Matea Damjanović, mag.med.techn., te sve potrebito za provedbu akcije, dok nam je dr. Nikola Kraljik, ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, osigurao prigodne letke

Udruga je provodeći akciju „mjerenja krvnog tlaka i zasićenosti kisika u krvi“ na prikladan način realizirala jednu od svojih društvenih djelatnosti koje imaju za cilj očuvanje i poboljšanje kvalitete života svojih sugrađana, podizanje svijesti, informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji.

Akciji se odazvale 93 sugrađanke /a. Najveći izmjereni krvni tlak bio je od 180/80, najviši puls 113, a najniži 38, dok je najniža (saturacija) zasićenost kisika u krvi od 94% izmjerena kod 3 osobe, a najviša 100% kod jedne osobe, dok je kod svih ostalih izmjerena saturacija između 95 – 99%", stoji u priopćenju.

Dan otvorenih vrata 3. gardijske brigade Kune Đakovo - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Dan otvorenih vrata 3. gardijske brigade Kune Đakovo

U tijeku je obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske

Nevrijeme pogodilo OBŽ - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Nevrijeme pogodilo OBŽ

U 26 intervencija sudjelovao ukupno 81 vatrogasac sa 27 vozila

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »