Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Edukacija o projektu MOSI – “Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”

Autor: Novi Radio

Hrvatska je prva država članica EU koja izvan projekta uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a isporuka prvih isprava već je krenula

Edukacija o projektu MOSI – “Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti” - Novi Radio, Đakovo

Danas se u Osijeku, za područje Slavonije, održava edukacija o projektu MOSI – “Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”. S ciljem približavanja ovog projekta i svih njegovih elemenata osobama s invaliditetom, u Osijeku će biti prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava. Ove iskaznice će biti ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Hrvatska je prva država članica EU koja izvan projekta uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a isporuka prvih isprava već je krenula.

Nacionalna i Europska iskaznica, kao i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, izdaju se automatski, temeljem podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara. Važno je da korisnici ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom kontaktiranjem invaliditet@hzjz.hr, a uvjet za izdavanje je prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Digitalizacija procesa dodjele povlastica olakšava osobama s invaliditetom ostvarivanje prava na isprave prema zakonskim kriterijima, koje se dostavljaju na adresu prebivališta. Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći dokumenti i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj. Više informacija korisnici mogu pronaći i na mrežnoj stranici https://mosi.akd.hr/.

Dan otvorenih vrata 3. gardijske brigade Kune Đakovo - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Dan otvorenih vrata 3. gardijske brigade Kune Đakovo

U tijeku je obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske

Nevrijeme pogodilo OBŽ - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Nevrijeme pogodilo OBŽ

U 26 intervencija sudjelovao ukupno 81 vatrogasac sa 27 vozila

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »