Novi Radio, Đakovo

Uvijek ugodno

99,5 MHz

Danas se obilježava Međunarodni dan nestale djece

Svake godine, 25. svibnja, obilježava se Međunarodni dan nestale djece. Ovo je dan za podizanje svijesti o nestaloj djeci i pružanje i više nego samo nade njihovim obiteljima. Obilježavamo ga u nadi...

Svake godine, 25. svibnja, obilježava se Međunarodni dan nestale djece. Ovo je dan za podizanje svijesti o nestaloj djeci i pružanje i više nego samo nade njihovim obiteljima. Obilježavamo ga u nadi za svu djecu za kojom se još traga te u sjećanje na svu onu djecu koja nikada nisu pronađena, ali i kao podsjetnik da sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo. Fenomen nestale djece smatra se jednim od najrizičnijih situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela u vidu zlostavljanja, iskorištavanja ili da dijete postane žrtva trgovine ljudima.U Republici Hrvatskoj tijekom 2020. godine po statistici MUP-a zabilježeno je 296 udaljavanja djece iz obiteljskog doma te 757 iz odgojnih ustanova. U čak 41 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma, dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u dvanaest slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

Veliki dio rada Centra za nestalu i zlostavljanu djecu usmjeren je na razne kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima kada je dijete u bijegu. U zadnjih nekoliko godina veliki dio Europskih zemalja usmjerava svoju borbu na zaštitu djece na internetu kao jednom od velikih rizika da dijete bude žrtva otmice ili trgovine ljudima.Ove godine kao član organizacije Amber Alert Europe pridružili smo se kampanji #CheckBeforeYouChat (#ProvjeritiPrijeDopisivanja) koja se odnosi na plesni izazov od 5 koraka na Tik Tok društvenoj mreži uz pjesmu „Love Birds“, a koja ukazuje na korake vrbovanja djece na internetu. Šokantna je procjena da je na internetu svakodnevno aktivno preko 750.000 predatora, a na žalost svake godine sve je više djece koja postanu žrtve vrbovanja.Prošle godine u RH po statistikama MUP-a zabilježeno je više od 227 slučajeva iskorištavanja djece za pornografiju.Pandemija COVID-19 nije zaustavila ni nestanak djece: u 2020. godini temeljem prijava na telefonske linije 116000 koje djeluju u većini zemalja Europe, zabilježen je porast broja slučajeva za 17%.

Upravo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u svrhu borbe protiv fenomena nestale djece, već gotovo deset godina vodi posebnu telefonsku liniju 116000 - nacionalni broj za prijavu nestale djece (Harmonizirani europski kratki kod 11600 – usluge s posebnom socijalnom osjetljivosti) te Centar za sigurniji Internet, čime pruža jednu bitnu uslugu građanima Republike Hrvatske u zaštiti njihovih najmlađih sugrađana.Danas kao član organizacije Missing Children Europe (MCE) želimo potaknuti javnost da se priključe našoj misiji i da aktivno podižu svijest kako bi podržali 116 000 telefonsku liniju čiji je cilj osnaživanje i zaštita sve djece i obitelji svaki dan.

Tekst i foto: Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Strizivojna - prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji - Vijesti - Novi Radio, Đakovo

Upitnik o navikama i potrebama mladih u Osječko-baranjskoj županiji

Upitnik je namijenjen općoj populaciji mladih s područja Osječko-baranjske županije

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »